Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Червен пипер сладък 0.050 Кг

1.58 лв.

Не съдържа консерванти.

10 бр стек

Описание

Червеният пипер е една от най-обичаните и използвани подправки в българската кухня. У нас почти няма ястие или традиционна манджа, в която да не се прибави червен пипер. Характерно за вкуса, който придава тази подправка е сладникавият отенък поради което е изключително подходяща за овкусяване на зеленчукови ястия, пилешко, свинско и телешко месо, а дори и риба.

За историята на подправката не се знаят големи подробности, но сладкият червен пипер е влязъл пръв в употреба. В Европа червеният пипер не идва от Ориента, а от коренно различната посока на Португалия. В страната на портокалите и хубавото вино червеният пипер идва през 16 век, когато португалските каравели донесли подправката от Мексико. Веднага вкусовите й качества били високо оценени, като червеният пипер бил изключително скъпа подправка, достигаща цената на черния пипер.

По-нататък историята на стритите червени чушки бележи апогей с навлизането си в Унгария. Това става някъде през 19 век, когато в страната толкова много се използва червен пипер в кулинарията, че тя започва да се счита за негова втора родина. Като основен елемент от унгарската кухня, без червен пипер не се приготвят ред известни тукашни ястия, сред които и унгарският гулаш.

Лютият червен пипер произлиза от семейство Capsicum, които са по-известни като лютиви чушлета. Ботаническото название на растението е Capsicum annuum. Лютивият червен пипер, наричан още кайенски пипер се приготвя от узрели лютиви чушлета и се използва за подлютяване на ястия, сосове, както и някои смеси за подправки.

Видове червен пипер

Червеният пипер се дели на два вида. Той бива сладък червен пипер и лют червен пипер. И двата вида представляват прах или дребни люспи, които са получени чрез смилане или счукване на сушени червени чушки или чушлета. Сладкият червен пипер се получава от сладки червени чушки и придава на ястията леко сладникав вкус.

Избор и съхранение на червен пипер

Червеният пипер е една от най-често използваните подправки, поради което е много лесно откриваема – може да се намери в почти всеки един хранителен магазин. Купувайте пипер в много добре затворени пликчета. Съхранявайте го в сухи и тъмни помещения.

Готвене с червен пипер

В България широко разпространена е практиката да се прави запръжка на някое ястие от сгорещено олио и червен пипер. Така бобът, лещата, дори яйцата стават изключително апетитни.

Обикновено червеният пипер оцветява ястията в характерен оранжев до керемиден цвят. Доста често се използва за поръсване на различни продукти и салата. Тогава обаче ароматът му не се освобождава напълно и постигнатият ефект е повече естетичен, отколкото вкусов.

Ароматът на червен пипер се освобождава напълно при термична обработка. Тя обаче трябва да е внимателна, да бъде кратка и умерена, защото при висока температуразахарите в подправката прегарят и вкусът му става горчив.

Ползи от червения пипер

Ползите за човешкия организъм от червения пипер са не една или две. Лютият червен пипер е отличен източник на витамин А. Той също е добър източник на витамин 6, витамин С,витамин К, манган и диетични фибри. Лютият червен пипер засилва метаболитните процеси и ускорява прогонването на слузта.

Пиперът има свойството да осигурява допълнителна топлина в организма, да подобрява циркулацията на кръвта и улеснява достигането й до по-отдалечените зони на тялото, за които ефективното изчистване от слузта е също толкова важно.

Лютивият червен пипер има доказани ползи при предотвратяването на ракови образувания, при сърдечни пристъпи, както и при язви и други стомашно-чревни заболявания.

Особено добре се повлиява от лютия червен пипер пептична язва, която се причинява от бактерии. Повишаването на киселинната среда в стомаха е причина за влошаването на язвата. В този случай южноамериканската подправка се използва като лекарство. Лютият червен пипер спира развитието на язви, като убива бактериите, с което пък се стимулират клетките на лигавицата на стомаха да отделят защитни сокове. Именно тези сокове повлияват добре язвата.

Лютивият червен пипер оказва цялостно оздравително действие върху стомашно чревния тракт. Не само язви на стомаха, но и такива на дванадесетопръстника се лекуват с Capsicum. Подправката е мощно болкоуспокояващо и дори може да способства за възстановяване на тъканите на стомаха и придвижването на кръвта с по-бързо темпо към района на тъканите. Червеният пипер способства по-бързото усвояването на храните, които се консумират с него.