Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Пчелен мед Манов – 0,750 кг

19.50 лв.

 

 

Не съдържа консерванти.

 

Доц. Светослав Ханджиев, председател на Съюза на апитерапевтите в България и член на Европейската академия на науките по хранене. Той отговаря на въпроса на Катерина Игнатова.

Ако искаш да запазиш младостта си, непременно яж мед, е писал преди няколко века Авицена. Това днес в пълна сила важи за мановия мед. Той се получава от широколистни дъбови гори в района на Странджа планина. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат.

Изключително богат е на минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа монозахаридите – глюкоза и левулоза, които са абсолютно необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др.

Мановият мед е продукт, който се усвоява лесно от организма, като доставя енергия и разнообразни биологично активни вещества. Те са твърде важни за процесите на нервнатасистема, за кожата, за храносмилането. Богатият минерален състав на мановия мед обуславя алкализиращото му действие, поради което той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани сфизическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората. Като доставя на организма голямо количество лесно усвоими калории, мановият мед е прекрасна храна за децата, за хората, които се възстановяват след боледуване. Той има противовъзпалително и диуретично действие.

Много е полезен при простудните заболявания на горните дихателни пътища, бъбреците и пикочния мехур. Допринася и за понижаване на кръвното налягане, стимулира кръвообращението и проявява укрепващ ефект върху сърдечния мускул. Мановият мед е особено актуален сега във връзка с профилактиката и лечението на различните вирусни и грипни инфекции. Той има антиоксидантен ефект, действа благоприятно върху обмяната на веществата и нормализирането на почти всички органи и системи на организма. Нашият опит сочи важното му място в предотвратяване на грипа. Преди около 15 години на един клас средношколци от Провадия през есента предоставихме манов мед с пчелен клей (прополис) и орехови ядки. През зимата и през пролетта тези деца боледуваха много по-рядко от простудни заболявания, отколкото техните връстници в другите паралелки.

Обикновено се препоръчва 15-20 грама манов мед дневно 1-2 часа преди хранене. Лечебната доза може да бъде и по-голяма.

 

Описание

Пчелен мед Манов – 0,750 кг