Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Пчелен мед Билков 0,950 кг

14.50 лв.

Не съдържа консерванти .

ЛЕЧЕНИЕ С БИЛКОВ МЕД

Медът бива два вида и се разделя спрямо растителният му произход полифлорен (от различни растения) и монофлорен (от един вид растение). Пчелният мед има едно много сериозно свойство да приема лечебните вещества на растенията, от които е получен. Трябва да отбележим, че основната съставна част на пчелния мед са въглехидратите. Основно качество на въглехидратите е факта , че те по бързо се изгарят от организма , това спомага олекотяването на дейноста на отделителната система. В пчелният мед има също така и малки количестрва белтъчини. Те имат голямо значение за организма на децата. Останалите микроелементите в меда са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др.
Съдържа и количества от витамините В1, В2, В3, В5, В6, Е, С и каротин, влияят на обмяната на веществата. Наличието на етеричните и смолисти вещества в пчелния мед имат леко възбуждащо действие върху кръвоносната и нервната система. Те действат тонизиращо на организма. Установено е и наличие на флавоноиди, които имат влияние върху пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост. Проникнали в кръвта, захарите от пчелния мед са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система, което обосновава факта ,че при спадане на нивото на кръвната захар се намалява както умствената, така и физическата работоспособност.
До тук разгледахме обстойно структората на пчелният мед и благоприятното влияние върху различните системи и органи в нашето тяло. Прилага се основно вътрешно, като е лекартсво за горните дихателни пътища, ако при употреба се задържи в устата. Използва се за лекуване и на различни възпаления на стомашно червният тракт. Медът, поставен върху външна рана, води до прилив на кръв и лимфа. Той предизвиква отделянето на специфичен секрет, който почиства раневата повърхност. Пчелният мед има и антибактериялноо действие. По-горе споменатите флавоноиди от своя страна засилват регенеративните способности на клетките. Епителизиращото и антибиотичното действие на меда се използват и за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина та дори и във влагалището.

Има още много приложения в медицината, както за подобряването на физичното така и за подобряване на психическото състояние на човек.
За третирането на отворена, дълбока рана са необходими много силни, и скъпи медикаменти, с които заздравяването й отнема средно около 1 месец. Благодарение на меда раната заздравява за 3 дена. По своята същност той е уникален, тъй като белезите му се определят от характерната растителност за различните райони и периоди на годината. Поради това, че в състава му влизат полезни вещества от различни растения, този мед се определя като общо укрепващ, с разностранно положително въздействие върху организма. Подходящ е за редовна консумация през цялата година като профилактично, общо оздравяващо средство в доза 1-2 г.на кг. човешко тегло /3 супени лъжици дневно/. За да бъде медът полезен не само като храна, но и като лекарство, той трябва да се съхранява при температура под 10 градуса, на тъмно. Най-добре в хладилник. Купувайте кристализирал мед! Кристализацията е естествен процес. Само някои видове мед кристализират по-късно и могат да останат течни до две години след изваждането им от питите. Ако предпочитате течен мед, можете да затоплите внимателно кристализиралия мед на водна баня, но така, че през цялото време на втечняване температурата да не превишава 42 градуса. Превишаването на тази температура води до разрушаване на биологично активните вещества и с това лечебният ефект изчезва. Втечняването при тези условия за 1 кг. продължава около 12 часа. Ако желаете да използвате меда не само като храна, но и като лекарство – употребявайте кристализирал мед!

Основните компоненти на пчелния мед са:
Въглехидратите 95-99% от сухото вещество. Те са представени главно от глюкозата 20,4–44,4% и фруктозата 21,7–53,9%, които обикновено се означават като редуциращи захари. Съдържанието на захароза в нектарния мед е до 5%, а в мановия мед до 10%.

В меда се съдържат следните захариди:

– монозахариди – глюкоза и фруктоза
– дизахариди – малтоза, кожибиоза, тураноза, изомалтоза, захароза, мултилоза, изомултилоза, нигероза, трехалоза, гентиобиоза и ламинарибиоза
– олигозахариди – ерлоза, паноза, малтотриоза, кестоза, изомалтотриоза, мелецитоза, изопаноза,
6-a-глюкозилзахароза, рафиноза, 3-a-3-изомалтозилглюкоза, изомалтотетроза и изомалтопентоза. Водата е вторият преобладаващ компонент на меда. Количеството й варира 15 – 23% и е в зависимост от медосбора, климатичните условия, вида на растенията, раса/вид на пчелите, сила на пчелното семейство, влажност и температура в кошера, условия за преработка и съхранение. Органичните киселини се съдържат в пчелния мед в малки количества. Някои от тях са мравчена, оксалова, янтарна, лимонена, винена, млечна, маслена, малеинова, ябълчна, пироглутаминова,

глюконова, валерианова, бензоена и някои висши мастни киселини. Техните естери определят аромата на меда. Минералните вещества, които преобладават в пчелния мед са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, хлор, магнезий, желязо и алуминий. В по-малки количества присъстват берилий, бор, бисмут, барий, ванадий, германий, галий, злато, литий, молибден, мед, манган, никел, сребро, силиций, стронций, хром, цинк, олово, арсен, калай, титан и цирконий. В нектарния мед се съдържат по-малко минерални вещества в сравнение с мановия. По-тъмните видове мед са по-богати на минерални вещества. Пепелното съдържание на нектарните медове варира от 0,09 за Акациев и Слънчогледов до 0,9 за Кестенов, а при мановите е около 0,49-0,85%. Белтъчните и азотните вещества в меда са представени от албумин, глобулин, пептони, ензими и съставляват половината от колоидните вещества. Количеството им в нектарния мед варира от 0,3-0,4 %, а в мановия мед до 1,67%. Аминокиселините съдържащи се в меда са около 20 на брой. В състава на меда са установени следните витамини (на 100 гр.) – аневрин (В1) – 4,4-5,5 мг, рибофлавин (В2) – 26,6-61,0 мг, пантотенова киселина (В3) – 0,02-0,1 мг, пиридоксин (В6) – около 10,0 мг, никотинова киселина (РР) – 0,2 мг, аскорбинова киселина (С) – 2,0 мг, фолиева киселина (Вс) – 3-15 мг, биотин (Н) – 0,04-0,066 мг, в малки количества токоферол, провитамин А (каротин), К и Е. Пчелния мед съдържа минимамни количества липиди, които се състоят от триглицериди, стероли, фосфолипиди, свободни мастни киселини (палмитинова, олеинова, лауринова, стеаринова и др.) и техни естери. Пчелния мед съдържа още етерични и ароматични вещества, деривати на хлорофила, меланин, гликутил-фактор, флавоноиди около 0,1 %, холин и ацетилхолин – 5-6 мг/100 гр. Ароматът на меда се придава от три групи вещества – карбонилни съединения (алдехиди и кетони), алкохоли и естери. В меда се съдържат над 50 съединения които определят аромата му, но голяма част от тях не са идентифицирани.

Описание

Планински билков мед 1

Допълнителна информация

Тегло 950 kg