Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Пчелен мед акация 0.750 кг

14.90 лв.

Описание

Акациев мед.

Акациевият мед е един от най-ценните видове мед. От самото му наименование е ясно, че той се събира от акация – бяла или жълта, като от това зависи и цветът на продукта. Този от жълта акация има светложълт цвят, а от бяла – на практика е безцветен. Характеризира се с лек аромат на цветя и мек вкус, при него не се усеща медената горчивина, която е характерна за този от елда или кестени, например.

Едно от отличителните свойства на акациевия мед е неговата способност да се съхранява дълго време в течно състояние, като започва да се захаросва около година след събирането му.

Състав на акациевия мед

Когато става въпрос за състава и хранителните свойства на продукта, не може да не споменем, че съдържанието на фруктоза (плодова захар) е 40,35%, а това на захароза – 35,98%. Това го превръща в най-добрия източник на плодова захар не само след различните видове мед, но и след останалите сладки продукти. Лесното усвояване също се дължи на фруктозата.

Освен източник на лесно усвоими въглехидрати (глюкоза и фруктоза), акациевият мед съдържа безценен и дори уникален комплекс от витамини и микроелементи, органични киселини и антибактериални съединения, биогенни стимулатори и минерални вещества. Това богатство обяснява лечебните свойства на продукта и го нарежда сред уникалните естествени лекарства, действащи върху човешкия организъм по неповторим начин.

Акациевият мед е истинско находище на микроелементи като: манган, хром, силиций, литий, мед. В състава му влизат също никел, калай, алуминий, олово, осмий, цинк, бор и други. Минералните вещества са представени от солите на натрия, калция, йода, магнезия, сярата, желязото, фосфора, хлора. Забележително е, че тяхното количество практически съответства на съдържанието в човешката кръв. В състава на този мед влизат също органични киселини: ябълчена, лимонена, винена, млечна и оксалова.

Няма как да пропуснем и витамините. Ако в менюто ви присъства акациев мед, организмът ви няма да изпитва недостиг на витамини С (2 мг), В2 (0,5 мг) и РР (0,2 мг). Последни изследвания показват, че продуктът е находище и на други витамини: А (каротин), В6 (пиридоксин), В5 (пантотенова киселина), Н (биотин), В9 (фолиева киселина), витамини Е и К.

Медът от акация се характеризира с редица лечебни свойства.

1. Помага при очни заболявания и такива на устната кухина
Антисептичните свойства на акациевия мед се използват в лечението на конюнктивити и други очни заболявания, също при невродермити и екземи, заболявания на устната кухина (гингивит пародонтоза). В тези случаи се прилага външно под формата на водни разтвори и мази.

2. Акациев мед при диабет
Благодарение на голямото съдържание на фруктоза, продуктът се усвоява лесно от организма и е подходящ за деца и страдащи от диабет. За диабетици е разрешен, защото за преработката му не се изисква хормона инсулин. Не предизвиква алергии, в състава му има много каротин и ензими, които допринасят за по-добро храносмилане.

3. Понижава кръвното налягане, успокоява
Редовната консумация на акациев мед допринася за понижаване на кръвното налягане, притежава меко успокояващо действие и влияе благоприятно при психични разстройства и нервни кризи. Ако се занимавате с умствен труд, подложени сте на напрежение, дълго време сте пред компютъра, след което ви е трудно да заспите, то медът от акация ще ви помогне.

4. Помага при безсъние и проблеми със стомаха
Препоръчва се при безсъние, при различни стомашно-чревни заболявания, оказва лечебно действие при гастрити, язви, също при бъбречни и чернодробни проблеми, зарежда отлично с енергия и възстановява силите.

5. Други ползи
Продуктът помага и за пречистване на черния дроб. При проблеми на пикочно-половата система действа като диуретик и като противомикробно средство, затова често го определят като естествен антибиотик. Използва се също при дихателни проблеми, например, за инхалации при лечение на ринити, трахеити, ларингити, бронхити. Полезен е и при бронхиална астма.

Ако в продължение на 1-2 месеца приемате по 50 грама мед от акация всеки ден, ще се подобри общото състояние на организма и тонусът, ще се нормализира съставът на кръвта и ще се повиши нивото на хемоглобина.

Медът от акация се използва в народната медицина, в кулинарията, в козметиката и в други сфери от живота.

Противопоказания на меда от акация
Наред с безбройните си полезни и лечебни качества медът има и своите противопоказания.

Вече казахме, че той е наситен с хранителни вещества и е много калоричен. 79% от него са лесно усвоими въглехидрати, затова и ограниченията по отношение на приеманото дневно количество са напълно нормални и закономерни. За възрастен човек нормата е 100 грама, а за децата е 30-40 грама. Трябва да се знае, че включването на меда в менюто на децата трябва да бъде много внимателно, защото имунитетът и обменните процеси на подрастващите може да се окажат неподготвени за среща с продукта.

За лечебни цели се препоръчва медът от акация (както и останалите видове) да се употребява в разтворен вид. Това улеснява постъпването на активните вещества в организма – първо в кръвта, след това съответно в клетките и тъканите, където тяхната полезна работа за нашето здраве продължава. Такова лечение трябва да се назначава с индивидуален подход към всеки болен, съобразявайки и дозировката. Неспазването на условията би могло да доведе до неблагоприятно действие на лесно усвоимите въглехидрати (които са много в меда) върху вегетативната нервна система и общата обмяна на веществата.