Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Маково семе 0.050 кг

1.45 лв.

10 бр стек

Описание

Маково семе и неговите ползи за организма.

Най-често маково семе се използва в сладкарската промишленост и хлебопроизводството, като вид добавка за подобряване на вкуса.

Сънотворният мак е този, който се отглежда като култура и се използва за лечение на различни заболявания. В нашата страна той е известен с името „афион“ и не е много популярен, но това трябва да се промени, защото е изключително полезен за човешкия организъм заради съставките, които притежава.

В семената на сънотворния мак се съдържат повече от 50% етерични масла, които се добиват и се използват от медицината за създаване на различни опиуми и лекарства. В млечната чашка на красивото цвете се съдържа млеченсок, на който едни от основните съставки са кодеин и морфин от групата на алкалоидите.

Днес имаме налични исторически данни, които показват, че още древните египтяни са култивирали мака, за да се използва за лечение на заболявания от различен вид. Макар че египтяните са открили лечебната сила на растението днес най-големите му производители са в Индия и Персия. Сънотворният мак е достигнал до тези страни благодарение на арабски търговци. В диво състояние това цвете може да се срещне и в страните Италия, Франция и Източна Европа.
Маковото семе има доказани антиоксидантни свойства, които действат благоприятно на човешкия организъм. Етеричните масла и мастните киселини, които се съдържат в растението оказват влияние на неговия аромат.

В сънотворният мак се съдържа олиенова киселина, която успешно се прилага за намаляване на лошия холестерол и повишаване на добрия. Той предпазва организма от сърдечно-съдови заболявания, защото е богат източник на мононенаситени киселини, които освен това спомагат и на тялото да поддържа благоприятни нива на кръвни липиди.

В 100 грама маково семе има съдържание от 19, 5 грама фибри, което е повече от 50% от препоръчителната дневна доза. Фибрите са полезни за организма на човек, защото те предизвикват усещане за ситост и така предпазват от затлъстяване. Те също спомагат за намаляване на кръвните нива на лошия холестерол.

Пиридоксин, рибофлавин, тиамин, ниацин и фолиева киселина са също съставки, на които е източник маковото семе.
Маково семе трябва да присъства задължително в хранителната диета, защото в него има мед, калий, калций, цинк, желязо и магнезий, а тези вещества играят главна роля в здравето на организма. Този състав на маковото семе позволява производството на червени кръвни телца и ензими, които са важен елемент от човешкия организъм.
Маковото семе оказва благоприятно въздействие и върху силната половинка, защото комбинацията от минерали, която притежава спомага за доброто развитие на мъжките полови клетки.

Този продукт е може да се използва и за направата разнообразни отвари против кашлица, главоболие и зъбобол.