Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Карамфил пъпки 0.030 кг

2.50 лв.

Описание

Карамфилът представлява неразвитата, неразпукната цветна пъпка на вечнозеленото тропическо дърво Syzygium aromaticum, чиято родина е Индонезия. Отглежда се също и в Мадагаскар, Танзания, Индия, Шри Ланка. Карамфиловото дърво достига на височина до 20 метра, има големи овални листа и пурпурни цветове, събрани в големи съцветия по върховете на клоните. Цветните пъпки първоначално са със светъл цвят, но постепенно стават зелени, след което се развиват до яркочервени. Берат се преди да са се разтворили, защото тогава са най-силни като подправка, и се сушат.

Карамфилът има много силен аромат, дозира се внимателно, за да не заглуши всички останали аромати. Не се комбинира с пресни подправки като магданоз, целина, копър, чесън и др. Използва се в комбинирани подправки като къри, както и за ароматизиране на шоколади заедно с канела и кардамон.

В народната медицина карамфилът е познат като обезболяващо средство, особено при зъбобол, възпаления на венците и устната кухина и за освежаване на дъха. Известен е още като средство, което засилва паметта, укрепва имунната система, а също и като афродизиак. Маслото от карамфил се използва в стоматологията за производство на препарати с антисептично и обезболяващо действие.