Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Дафинов лист 0.010 кг

0.90 лв.

Описание

Подправка за маринати, сосове, консерви от месо, туршии, ястия от дивеч, говеждо, свинско, овнешко месо, риби, супи.

Подправката дафинов лист са листата на вечнозеленото лаврово или дафиново дърво Laurus nobilis – растение с твърди, жилави, тъмнозелени листа, родом от Средиземноморието и Мала Азия. На височина достига до 12 метра, но често остава по-ниско и е като храст. Цъфти с дребни светложълти цветове и ражда малки плодчета, които през есента стават тъмночервени. Отглежда се и като декоративно растение.

В древна Гърция лавровото дърво било свещено. С него украсявали храмовете на Аполон, а делфийският оракул изговарял своите пророчества с дафиново листо в устата. В античността с лавров венец били увенчавани победителите – военачалници, спортисти и поети.

В кулинарията и медицината се използват листата, които след обиране се сушат в тъмно и сухо помещение. Така се съхраняват и у дома.  Добре е да се поставят в плътно затворен съд, за да не се изпари с времето съдържащото се в тях етеричното масло. При сушенето ароматът остава и при правилно съхранение дафиновият лист е с голяма трайност. Ако не е добре съхраняван, пожълтява и става горчив на вкус.

Употребява се главно за пикантни ястия от дивеч, говеждо, овнешко месо, риби и супи. Комбинира се добре с лук, чесън, черен пипер, бахар, корени за супа. Поставя се като консервант в маринати, сосове, консерви от месо, туршии. Заради силния си аромат се прилага в умерено количество – половин или един лист е достатъчен за ястие от 4 порции. Слага се в началото на термичната обработка и се изважда преди сервирането. Кулинарите съветстват преди да се сложи в ястието листата да се потрият едно в друго, за да се засилят ароматът и лечебните свойства на подправката.