Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Босилек ронена 0.050 кг

1.50 лв.

10 бр стек

Описание

Босилекът е растение, чиито листа се използват като подправка по целия свят. За негова родина се считат тропиците на Азия и Африка. Твърди се, че първи започват да го използват индийците, но днес той е неделима част от тайландската, италианската, виетнамската и лаоската кухня.

Съществуват повече от 60 разновидности на босилека, които се различават на външен вид и вкус. Някои сортове дори предлагат уникални вкусове на лимон, анасон и канела.

С него са свързани и различни легенди. В Египет босилекът се е използвал за балсамиране на мъртвите, а в Индия вярват, че той е обречен на бога Вишну, защото предпазва от ужасната митична змия, която убива с очи. В Мексико вярвали, че ако носиш босилек в джоба си, това ще ти донесе пари, а любимият човек ще ти е верен завинаги.

Освен като подправка, босилекът е познат и със своите лечебни свойства. Той е отличен източник на витамините К, А и С, на минерали като желязо, калций, манган, магнезий, калий, както и диетични фибри.

Той има силно противовъзпалително действие и е изключително ефективен в борбата с възпаленията на червата и ревматоидния артрит. Освен това той съдържа флавоноиди, които осигуряват защита на клетъчно ниво и срещу нежелано бактериално развитие.

Чаят от босилек е полезен след хранене, защото успокоява раздразнения стомах, помага при диария, язва, инфекции на пикочните пътища и дори анорексия. Приготвя се като в 250 мл вода се запарят 2 с.л. листа от босилек.

А пиенето на сок от босилек сутрин на гладно подобрява паметта. Това негово качество е известно още от древността и се дължи на масло, което съдържа.

Листата на босилека са познати и като добро средство против стреса. Това тяхно свойство се дължи на силния им аромат. Те могат да се дъвчат пресни или да се приготви отвара от 1 литър вода и 25 гр пресни листа. Вари се 10 минути, прецежда се и се пие охладена.

Листата на босилека не позволяват развитието на бактерии, поради което имат пречистващо кръвта действие.

Босилекът има способността да подсилва бъбреците и е ефективен при справянето с камъните в тях.

Благодарение на богатото съдържание на витамин А и антиоксиданти, той предпазва епителнтие клетки от вредното действие на свободните радикали и забавя стареенето.

Научните изследвания показват, че летливите вещества, които съдържа босилекът, в съчетание с антиоксидантния му ефект го превръщат в чудесен стимулант за имунната система.

Отдавна е известно и свойството на босилека да успокоява кожата след ухапване от насекоми и слънчево изгаряне. Той се прилага под формата на компрес от пресни листа. А отварата от две шепи босилек сварени в 1 л вода се използва срещу афти. С нея се изплаква устата.

Маслото от босилек често се използва, за да отблъсне мухите и комарите. Освен това то убива техните ларви.