Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Риган бял 0.050 кг

1.75 лв.

Описание

Риганът е известен в ботаниката под името Origanum vulgare и е много близък до майорана. Той е малък храст с няколко разклонения, чиито стъбла са окичени с малки сиво-кафеникави овални листа и малки бели, или розови цветчета. На средиземноморския климат риганът расте като целогодишно растение, но на по-сурови места, като Северна Америка, той е отглеждан като едногодишна подправка.

Топлият, успокоителен и ароматен вкус на ригана го правят перфектната добавка в средиземноморската и мексиканската кухня. Тази популярна подправка, чието име означава „планинска радост”, е достъпна по магазините целогодишно.

Макар много хора да си мислят за пица, когато става въпрос за риган, той може да добави мек, успокоителен и ароматен вкус към най различни ястия, особено тези в средиземноморската кухня.

Риганът произхожда от Северна Европа, макар че е виреел и в много други части по света. Бил е дълбоко почитан от древните гърци и римляните, които са слагали венци, сплетени от риган, на булките и младоженците. Първите писменни данни за употребата на риган идват от древните гърци. Хипократ е използвал ригана като антисептик за лечение на стомашни и дихателни проблеми. С есенциалното масло от риган елините са третирали ухапвания от змии и паяци.

Състав на ригана

В стеблата, листата и цветовете на риган се съдържат голямо количество феноли и флавоноиди. Основните активни съставки в него са пимен, лимонен, оцимен, карвакрол и кариофилен.

Риганът е много добър източник на желязо,манган и диетични фибри, както и на калций,витамин С, витамин А и омега 3 мастни киселини.

Избор и съхранение на риган

– Винаги, когато е възможно, избирайте пресен риган вместо изсушен, тъй като той е по-благоуханен;

– Листата на пресния риган трябва да са свежи и ярко зелени, а стъблата твърди;

– Предпочитайте органично отглежданият риган;

– Пресният риган трябва да се съхранява в хладилника в хартиена кърпа;

– Изсушеният риган се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място.

Готвене с риган

– Риганът винаги трябва да се прибавя в края на готвенето, за да запази аромата си;

– Винаги, когато си правите пица, добавяйте няколко стръка прясно нарязан риган;

– Риганът е подходящ към сотирани гъби или лук;

– Добавете малко пресен риган към зехтина;

– Прибавете риган към домашно приготвения си чеснов хляб.

– Риганът е много подходящ за салатни дресинги;

– Сушен риган се добавя към риба, доматени сосове и маринати;

– Добавете клонка риган в бутилка с оцет или зехти и той ще придобие изтънчен аромат;

Риганът се комбинира чудесно с маслини,каперси, шунка и салата от риба;

– Риганът е незаменима подправка при печеното свинско и агнешко месо;

– Риган се добавя малко преди да стане готово ястието, за да не загуби аромата и вкусовите си качества;

– Сушеният риган се добавя към пържоли и шишчета на барбекю и им придава изключителен аромат.

Ползи от ригана

Може да сте виждали етикетът масло от риган в магазините за подбрани здравословни храни. Със сигурност има причина за това!

– Има ефективно антибактериално свойство. В Мексико изследователи са сравнили ригана с тинидазола- лекарство, често предписвано при инфекции, причинени от амебата Giardia lamblia. Те са остановили, че риганът е по-ефективен срещу Guardia в сравнение с останалите обичайно предписвани лекарства.

– Има антиоксидантно действие. Риганът съдържа много фитонутриенти, включително тимол и розмаринова киселина, които действат като антиоксиданти, способни да предпазват клетъчните структури от дължащи се на кислорода увреждания. Освен това един грам пресен риган е показал, че има 42 пъти по-голяма антиоксидантна сила в сравнение с ябълките, 30 пъти повече от картофи, 12 пъти повече от портокали и 4 пъти повече от боровинки.

– Той е подправка, богата на различни нутриенти. Риганът е много добър източник на фибри, които предпазват колона от причиняващи рак токсини и ги премахват от организма. Затова диетите, богати на фибри, са добри за понижаване на нивата на холестерол и за редуциране на риска от рак.

Риганът е полезен при кашлица, възпалено гърло, грип и спомага отхрачването. Помага при болезнена менструация.

Вреди от ригана

Няма определени показания, за които трябва да се внимава при употребата на риган. Все пак не са изключени прояви на алергични реакции в отделни случаи. Внимавайте, защото екстрактът от риган има много силен успокоителен ефект, поради което не бива да се приема в големи дози. В случай че приемате някакъв продукт от риган, спазвайте точно определените дози на опаковката. Употребата на сухия риган под формата на подправка няма никакви противопоказания.