Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Балканска чубрица ронена 0.050 Кг

1.45 лв.

Не съдържа консерванти.

 10 бр стек

Много хора, за съжаление и доста млади, страдат от високо кръвно, но не бързайте да гълтате хапчета. Използвайте ароматната чубрица

Една от причините за високото кръвно е постоянният стрес, на който сме подложени ежедневно.

Друга причина е високото съдържание на сол в готовите храни, в пушените меса и в колбасите.

Производителите слагат много сол, за да могат по-бързо да опушат месата и да ги пуснат на пазара.

По този начин намаляват технологичния процес на половина – за около 15 до 20 дена месото с много сол е готово, а при нормални условия трябва да се пуши поне 40 дена.

Ако започнете да вдигате кръвно без причина, първо направете сметка с какво се храните вкъщи.

Намалете солта и не купувайте готови салами и други колбаси, а по-добре е да си вземете сурово месо и риба, които сами да си сготвите.

По този начин вие ще контролирате количество сол, което ще приемате.

Вторият начин е да пиете отвара от чубрица.

Отвара от чубрица се приготвя изключително лесно. Старите хора препоръчват да се използва планинска чубрица, но ако нямате такава, градинската върши работа.

Ако си купувате прясна чубрица, която сушите вкъщи или сами отглеждате в градината, още по-добре за бързото сваляне на високото кръвно.

В противен случай трябва да купите готова ронена чубрица, която в хранителните вериги се предлага в по-големи разфасовки от 0,5 или 1,0 кг.

Приготвяне отвара от чубрица :

В 1/2 литър кипяща вода сипвате 2 пълни с.л. ронена чубрица.

Отнемате от огъня и захлупвате съда, за да може чубрицата да пусне своите лечебни вещества във водата. След 1/2 час прецедете.

Приемайте профилактично по 1 малка чашка за кафе сутрин, обед и вечер преди хранене.

Ако внезапно вдигнете кръвно, но имате възможнос да сварите отвара с чубрица, би било добре да изпиете 1 пълна чаена чаша.

Но ако и друг път сте вдигали кръвно внезапно, сваряването на отвара от чубрица ще ви отнеме много време.

Затова винаги носете в дамската си чанта и сложете в бюрото на работа пакетче смляна канела .

Когато почувствате, че вдигате високото кръвно, налейте чаша с вода и сипете 1 ч.л. канела. Разбъркайте и изпийте бързо.

Може малко да ви люти или да не ви е много приятна за пиене, защото канелата е ароматна, но на вкус не е така атрактивна, обаче действа безотказно.

Описание

Чубрицата е една от най-старите подправки на света, а у нас тя от векове се радва на широка популярност. Огромното приложение на чубрицата в българската кухня е беспорно – тя е неделима част от приготвянето на много любими на нашенеца гозби, като леща,зелен фасул, грах, боб, зеле, картофи и др.

Вкусът на популярната подправка шарена солне би бил същият без в нея да има чубрица. Широкото използване на чубрицата е застъпено и в много европейски страни. Европейците обичат да прибавят подправката към различни плънки, ястия с яйца, ястия с кайма, зеленчукови ястия. Особено любима е чубрицата на доста сосове, които са обичайни за Средиземноморската кухня.

Латинското наименование на чубрицата е Satureja и означава „трева на сатирите”. Сатирите били митични същества, полу-хора, полу-козли, известни с разюздания си нрав и хедонизтичен живот. Чубрицата е едногодишно растение от семейство Устоцветни, като представлява храстче, което достига до височина 30 сантиметра. Произходът на чубрицата е от земите около Средиземно море и Близкия Изток.

Днес основни производители на чубрица са Франция и балканските страни, като особено популярна е балканската чубрица. Балканската чубрица (Satureja montana) е от вид покритосеменни растения от семейство Устноцветни (Lamiaceae). Най-добре виреее по сухите каменисти склонове, главно източни и планински. Обича да е на припек и при наличие на варовик в района. Балканската чубрица цъфти от средата на юли, а масово – през август.

Стъблото на чубрицата е силно разклонено от самата основа. То е покрито с власинки и достига височина 20-30, понякога дори до 60 см. Листата на чубрицата са линейни или линейно-ланцетни. Цветовете й са дребни, светло-виолетови, розови или бели. Цветчетата са по 3-5 броя на връхната частна разклоненията, в самите пазви на листата. Семената на чубрицата са дребни, светло- и тъмнокафяви на цвят, като са закръглени и запазват кълняемостта си само за 2 години.

Като подправка се използват листата на растението, предимно изсушени. Те имат доста силен аромат, който наподобява този на мащерка. Добре изсушената чубрица има зелен цвят, характерна силна миризма и леко парлив вкус. Чубрицата има и леко парещ тръпчив вкус, като при сушенето ароматът става по-интензивен.

 

История на чубрицата

Пиперливият вкус на чубрицата е бил любим още на древните римляни. Това периодът много време преди пиперът да бъде донесен от Индия. През 1 век пр. н. е. Вергилий отглеждал чубрица, защото от нея медът на пчелите му ставал по-ароматен и вкусен. Освен това през античността смятали, че чубрицата е силен афродизиак, който имал мощта на днешната виагра. През Средновековието чубрицата доста често се използвала за подправяне на кексове и други сладкиши.

Състав на чубрицата

Наред с отличните кулинарни качества на чубрицата като подправка, тя има и доказани лечебните свойства. Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата, затова тя е изключително подходяща подправка за трудно смилаеми храни, като варивата – боб, леща, грах и т.н. В чубрицата се съдържа до 0, 5—2% етерично масло с главни съставки карвакрол (до 40%) и р-цимол (до 30%) или тимол. Също така чубрицата съдържа дипентен и други терпени. Основните благотворни въздействия, които чубрицата оказва върху човешкия организъм се дължат на нейните спазмолитични, хипотензивни, антисептични, потогонно и слабо диуретични действия.

Ползи от чубрицата

Чубрицата може да се използва като лек при високо кръвно налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, като потогонно и диуретично средство. При хрема и кашлицачубрицата е също много полезна. В българската народна медицина чубрицата се прилага при неразположения като повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии. Чубрицата е и средство против глисти.

Една лесна рецепта, която може да си приготвите от чубрица: нарежете на ситно две супени лъжици от подправката. След това те трябва да се залеят с 500 милилитра вряща вода. Така приготвената отвара се остава да кисне 1 час, след което се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.

Домашна шарена сол

Чубрицата е основната подправка на любимата ни шарена сол. Затова като заключение, ето и нейната рецепта:

Необходими продукти: чубрица – 2 с.л. смляна суха, смлян сух сминдух – 1 с.л., сладкък и малко лют червен пипер – 1 с.л., смлени тиквени семки – 2 с.л., фино царевично брашно, сух риган – 1 с.л., сухамащерка – 1 ч.л., сол.

Начин на приготвяне: Всички подправки заедно със солта и царевичното брашно се смилат фино с помощта на мелачка. Шарената сол може да се приготви и без съставка сол, ако ще се използва върху сирена и други по-солени ястия.