Call: 0878 666 354 | Email: info@deni11.com

Как да познаем истинския мед


Истински пчелен мед

Ако ли сте попаднали на некачествен пчелен мед, при обръщането на буркана ще видите как въздушният мехур бързо-бързо (само за секунда-две) достига до дъното му. Ако държите да консумирате истински пчекен мед, купувайте само при втория случай.

Примера с обръщането на буркана не е единственият сигурен показател, но бъдете сигурни, че „мед“ без достатъчно плътност, всъщност не е истински пчелен мед. Има и други начини, за да се ориентирате дали правите правилна покупка. А това е важно, защото пчелният мед е едно от най-великите творения на природата. Той ни осигурява здраве, красота, силна имунна система и жизненост, така че не бива да правим компромиси с избора си.

Имайте предвид, че на цвят и аромат медът се различава в широки граници. Акациевият, липовият и всички останали видове натурален мед имат разнообразен цвят и плътност, но са полезни за здравето ви в една или друга посока и помагат на организма ви да изчиства токсините, както и да укрепва основните си жизнени показатели. Продуктите, които са „реплики“ на меда никога няма да са толкова полезни за вас, а в много случаи дори ще ви се отразят негативно, тъй като се произвеждат от вещества със съмнителен произход.

Не пренебрегвайте и цената като фактор. Никой качествен мед не може да бъде прекалено евтин. Да, разбира се, че има и много скъпи видове, но, ако се придържате към разумните параметри, ще успеете да се снабдите с невероятно произведение на природата, без да купувате мед от пчели, хранени със захарен сироп, например. На практика този „мед“ не съдържа нищо полезно в себе си. Същото важи и за медът, смесен с глюкоза, който масово заля пазара ни в последните години.

Нека се опитаме да обобщим начините, по които можем да се предпазим от покупка на некачествен пчелен мед и да сме сигурни, че консумираме един истински качествен и здравословен продукт.

  1. Поради това, че през последните десетилетия в България медът е изместен от захарта и като общество сме позагубили традиционната си връзка с този невероятно полезен природен продукт, в момента е широко разпространено схващането, че медът е истински, когато не се кристализира. Това е напълно погрешно. Тъкмо обратното! Медът е течен само през лятото. Единственият истински пчелен мед, който не се захаросва и през студените месеци, е акациевият, тъй като преобладаващо съдържа фруктоза. Във всички други случаи, ако при ниски температури не кристализира, явно за съжаление сте попаднали на продукт, който не е истински пчелен мед, макар и да ви е продаден като такъв;
  2. Тъй като е създаден от насекоми от един пчелин и е извлечен с внимание и изпитани технологии, истински качественият мед има еднородна структура, равномерен цвят и в него не са налични по-твърди образувания, които на жаргон се наричат „бучки“;
  3. „По гъстотата ще го познаете“, ако можем да перифразираме една известна сентенция. Истинският мед е гъст и плътен;
  4. Ако обърнете наобратно буркан с фалшив мед, въздушният мехур ще изплува отгоре само за секунда-две, което показа, че е рядък и има ниска плътост. При истинския мед обаче не е така. Балончето има правилна овална форма и се издига бавно заради гъстата консистенция;
  5. Истински пчелен мед си личи не само на вкус и мирис, а и на допир. Той е фин и лесно попива в кожата, ако го разтриете нежно и внимателно. Различните продукти, които биват невярно представяни на пазара като мед, нямат това свойство. Те имат груба структура и понякога, като ги разтриете, дори обазуват неприятни бучици;
  6. Ако продуктът, който сте си закупили, не попива в кожата ви и (или) става на „гранулки“, имайте предвид, че почти със сигурност сте попаднали на фалшификат. Истинският мед не лепне след кратко разтъркване. В противен случай бъдете сигурни, че сте си дали парите нахалост.
  7. Още един начин да се убедите в гъстотата на меда и да прецените според нея дали той е истински натурален продукт или са се опитали да ви заблудят. Потопете лъжица в буркана и я завъртете. Не спирайте това движение, докато я вадите. Ако консистенцията образува специфични спирали около прибора, значи имате истински мед. Ако ли пък се стича бързо, не купувайте пак от същото място! Това не е мед, само така го наричат!
  8. Можете да използвате лъжица, за да тествате чистотата на меда и по друг начин. Загребете и я поставете в чаша със студена вода. Ако започнат да се отделят частици, това би трябвало да ви алармира, че не сте си закупили чист мед;
  9. Ето още един още по-прост начин да разберете качеството на закупения продукт. Ако намажете истински пчелен мед върху филия, тя ще стане осезаемо по-твърда. В противен случай, ако медът ви е „менте“, хлябът ще омекне.

 

Have any Question or Comment?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *